Rodga säteri på historisk mark

Rodga i Kolmårdens skogar har en historia som kan spåras ända in i medeltiden. Under stormaktstiden utvecklades här ett centrum för segeldukstillverkning. Åtskilliga av de svenska krigsfartyg som en gång höll Östersjön i ett järngrepp förde segel som framställts i någon av Rodgas trettiotre vävstolar.

Den nuvarande huvudbyggnaden på Rodga säteri uppfördes under 1660- och 1700-talen. Den är av trä med stram, värdig arkitektur som är typisk för den tidens bruksherrgårdar. Huvudbyggnaden med flyglar är byggnadsminnesförklarade.

För länge sedan gjordes en film där Prins Wilhelm berättar om Rodga – ”En gammal gård – en berättelse om den ödsliga och legendomspunna Kolmården, där sagans mystik och traditionen från flydda tider alltjämt lever”. Klicka här så kan du se den på YouTube. 

Samling, samtal och umgänge i 1700-talsmiljö

Rodga Trädgård startade sin verksamhet 2009 med grönsakodling för försäljning till restauranger. Sedan har gästverksamhet vuxit upp. Vi har plats för ett mindre antal gäster. Här kan du få en avkopplande vistelse i genuin 1700-talsmiljö. Vi arrangerar födelsedagsfester, bröllop, dop, kurser, konferenser och andra tillställningar.

Under Östgötadagarna den första helgen i september brukar vi ha öppet hus och då finns det möjlighet att få en guidad visning av Stora Huset och gå omkring i salar och gemak, som ser ut idag som de gjorde för flera hundra år sedan.

Tystnad

Rodga ligger i närheten av Åby, cirka 2 mil från Norrköping. Trots närheten till staden är tystnaden total på Rodga, bara naturens egna ljud hörs. Luften är frisk och sjöarna nakenbadbara!